אנשים רבים שואלים ומנסים להבין מהו באמת היטל השבחה וכיצד הוא משפיע על חיינו. ההסבר הוא פשוט. היטל השבחה הוא מס חובה שמוטל על בעלי מקרקעין במידה והוועדה המקומית אישרה תכניות בנין עיר הגורמות לעליית שווי מקרקעין. מתי צריך לשלם היטל השבחה, במה הוא מותנה והאם אפשר לקבל פטור עליו? מיד תגלו את הכל.
היטל השבחה – מתי צריך לשלם אותו?
תשלום היטל השבחה חל במקרים בהם יש עליה בשווי המקרקעין בשל אישור תב"ע או אישור שימוש חורג ו/או הקלות כמו בקשות לפיצול דירה אחת לשתי דירות, בקשות לתוספת למרפסות שמש ועוד.
היטל השבחה חל על בעלי הנכסים ביום מימוש הזכויות – חתימה על הסכם מכר ו/או הוצאת היתר בניה. ישנם הסכמי מכר הקובעים שהיטל זה מוטל על הקונה והוועדה המקומית אינה מחוייבת להסכמים אלו משום שאינו עונה על הוראות החוק.
כמה משלמים עבור היטל השבחה?
לפי החוק שיעור היטל השבחה הינו בגובה של חצי מעליית השווי המושבח של המקרקעין. למשל, קרקע בשווי קודם של 2 מיליון שקלים והושבחה לאחר אשור תכנית בסך של חצי מיליון שקלים, השווי שלה במצב החדש עלה ל- 2.5 מיליון שקלים. וכך, גובה היטל ההשבחה יהיה 250 אלף שקלים שהינם חצי מ- 500 אלף ₪.
את מועד התשלום יש לממש כבר ביום שבו מממשים את זכויות המקרקעין. ישנן מספר אופציות למימוש הזכויות:
- ביום שבו מתקיימת מכירת זכויות ובמקרה של מכירת הנכסים שהושבחו.
- בזמן שמתקבל היתר לבניה או היתר לשימוש חורג, אישור תכנית או הקלה הגורמים לעליית המקרקעין.
- שימוש בפועל על סמך אישור תכניות.
המועד הקובע לחישוב ההשבחה של הנכס הוא למעשה ביום שבו מאשרים את התכנית החדשה, את האישור לחריגה או ההקלה שהגשתם. ולכן, יכול מאד להיות שאישור התכנית שמשביחה את הנכס תתרחש לאו דווקא בתקופה בה הגשתם את התכנית. ולכן, היטל השבחה יכול להיות בסכום תשלום אחר ושונה שעולה על שווי ההשבחה הקיימת וזאת בגין הצמדה מחוייבת מכוח הוראות החוק.
מה המטרה של היטל השבחה?
המטרה של היטל השבחה היא כיסוי של הוצאות הועדה המקומית העוסקת בפיתוח, תכנון ורכישה של מקרקעין. כמו כן, בתשלום של פיצויים על ירידות ערך וזאת על פי סעיף 197 לחוק התכנון והבנייה. בנוסף, מדי שנה הרשות המקומית מקבלת אישור להשקעת יתרת הכספים של הוועדה בחינוך על סמך הקביעה החוקית לכך.
אנחנו מזמינים אתכם לקבל ליווי מקצועי ומענה סבלני לכל שאלה ושאלה. התקשרו כבר עכשיו.